Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

να ρωτήσω τι έχει κάνει ο δήμος μας;





ο σύνδεσμος  για την σελίδα


Προτάσεις του Δήμου Καρδίτσας στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας
Όπως όλοι γνωρίζουμε, στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα νερά στη χώρα μας, εκπονούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων ανά Υδατικό Διαμέρισμα με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2015 οπότε και θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η «καλή κατάσταση» για όλα τα επιφανειακά και υπόγεια νερά των Υδατικών Διαμερισμάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού. Προκειμένου να διαμορφωθούν τα σχέδια αυτά, δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης επί των θεμάτων διαχείρισης των υδατικών πόρων και ενεργούς συμμετοχής στη μέγιστη δυνατή μερίδα του πληθυσμού, δηλαδή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και όλων των χρηστών, μέσα από μια σειρά διαβουλεύσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Αναφορικά με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας στο οποίο και ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου μας, έχει ήδη ολοκληρωθεί η α’ φάση των διαβουλεύσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιση η β’ φάση. Ο Δήμος Καρδίτσας, εκτιμώντας τη σημαντικότητα των ζητημάτων διαχείρισης των υδατικών πόρων για την περιοχή μας, το γεγονός ότι τα σχέδια διαχείρισης θα δημιουργήσουν τις κατευθύνσεις για τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών για το νερό στο μέλλον, αλλά και τις νέες αρμοδιότητες που του αναλογούν περί προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση Σχεδίου Διαχείρισης, συμμετείχε ενεργά στις διαβουλεύσεις αυτές, καταθέτοντας μια αρχική προσέγγιση με τις προτάσεις του σχετικά με τα θέματα που θίγονται στο Σχέδιο Διαχείρισης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Οι προτάσεις αυτές έχουν αναρτηθεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων στη διαδικτυακή της ιστοσελίδα και πρόκειται να κατατεθούν εκ νέου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της β’ φάσης που αναμένεται να λάβει χώρα στην πόλη μας την 17η Ιουλίου.
Δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που διανύει η χώρα μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο για την τόνωση της χώρας σε όλα τα επίπεδα και την «έξοδο» από τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Η πολυπόθητη ανάπτυξη αποτελεί συνώνυμο της ενίσχυσης των παραγωγικών κλάδων και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ειδικότερα, όσον αφορά την περιοχή μας όπου η τοπική οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, σε κάθε σχεδιαζόμενη δράση για το μέλλον θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος αυτή με σκοπό τη διαφύλαξη και ενίσχυση του τομέα αυτού. Επιπλέον, η γεωργία αποτελεί και τον κύριο χρήστη νερού (90% επί της συνολικής κατανάλωσης στη Θεσσαλία), επομένως «εμπλέκεται» άμεσα στα ζητήματα διαχείρισης των υδατικών πόρων. Με την παραδοχή αυτή, επισημαίνεται ότι οι πρακτικές σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και δράσεων που αφορούν τους υδατικούς πόρους δε θα έπρεπε με κανένα τρόπο να θίγουν αρνητικά τον πρωτογενή τομέα (π.χ. υψηλό αντίτιμο τιμολόγησης του νερού) λαμβανομένου υπόψη και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται για τον τομέα αυτό (π.χ. νέα ΚΑΠ κλπ.). Το αντίθετο θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα για τον τομέα, αλλά και την περιοχή μας γενικότερα (μείωση παραγωγικότητας, μείωση απασχόλησης). Ο στόχος για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή η ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων και η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καρδίτσας σε ζητήματα υδατικών πόρων συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Τα επιφανειακά ύδατα εμφανίζονται επιβαρυμένα από μη σημειακές πηγές ρύπανσης, δηλαδή τα γεωργικά απόβλητα, τα κτηνοτροφικά απόβλητα, αλλά και τα αστικά υγρά απόβλητα οικισμών που δεν εξυπηρετούνται από δίκτυα αποχέτευσης και κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και σε πολύ μικρότερο βαθμό τη βιομηχανία.
Τα υπόγεια ύδατα εμφανίζουν ποιοτικά προβλήματα λόγω χημικής επιβάρυνσης των υπόγειων υδροφορέων με τοπικώς υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων (κυρίως νιτρικών), χωρίς όμως αυτές να παρουσιάζουν μια χρονική συνέχεια και ευρεία κατανομή.
Προβλήματα επάρκειας των υδατικών πόρων, γεγονός ανασταλτικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.
Σχετικά με την επάρκεια και την καλή ποιότητα του πόσιμου νερού, τα κυριότερα τεχνικά, οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα σχετίζονται με την παλαιότητα μεγάλου μέρους των εξωτερικών υδραγωγείων και των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης.
Σ’ ότι αφορά τα αστικά απόβλητα, η διαχείριση της λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Καρδίτσας γίνεται με ορθολογικό τρόπο, καθώς η ιλύς διατίθεται στοχευμένα ως λίπασμα στη γεωργία. Επομένως, τα μόνα ρυπαντικά φορτία προέρχονται από τους οικισμούς με αποχετευτικό δίκτυο που δεν είναι συνδεδεμένο με την ΕΕΛ. Επιπλέον, σ’ ότι αφορά τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (13 στον αριθμό), θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν όλοι αποκατασταθεί πλήρως, έχοντας λάβει προηγουμένως άδεια αποκατάστασης.
Παράλληλα, στα πλαίσια της έκθεσης επισκόπησης των σημαντικών θεμάτων διαχείρισης νερών που συντάχθηκε και συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε μια προκαταρκτική κατάταξη σε σχέση με την πιθανότητα επίτευξης ή μη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα το 2015. Στην κατάταξη αυτή, η περιοχή του Δήμου Καρδίτσας εμφανίστηκε επιφορτισμένη με πολύ σημαντική ένταση πίεσης υπολεκάνης, γεγονός που ισοδυναμεί με πολύ σημαντική πιθανότητα μη επίτευξης του στόχου του 2015. Το γεγονός αυτό την κατατάσσει στις περιοχές υψηλής προτεραιότητας για τη λήψη μέτρων και δράσεων, γεγονός που αντιστοιχεί πρακτικά στην ανάγκη στήριξης νέων υποδομών και χρηματοδότησης προγραμμάτων από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να ανατραπεί η πιθανότητα αυτή.
Με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία, και με στόχο την ορθολογική χρήση και εκμετάλλευση των υδατικών πόρων, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Καρδίτσας προτείνει τα ακόλουθα:
1) Την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων συλλογής επιφανειακών υδάτων - απορροών (π.χ. μικρά φράγματα) για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και την «ανακούφιση» του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στα πλαίσια της προσπάθειας αντικατάστασης του υπόγειου αρδευτικού νερού με επιφανειακό αρδευτικό νερό όπου αυτό είναι εφικτό. Χωρίς την υλοποίηση έργων υποδομής, δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η άντληση υπόγειου νερού, καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις αρδευόμενες καλλιέργειες. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα από τη διαδικασία αδειοδότησης όλων των υφιστάμενων χρήσεων νερού που βρίσκεται σε εξέλιξη, καταγράφονται όλες οι υφιστάμενες υδρογεωτρήσεις με σκοπό την ελεγχόμενη λειτουργία τους.
2) Τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης - στράγγισης με επίκεντρο το πεπαλαιωμένο δίκτυο Ταυρωπού. Να σημειωθεί εδώ ότι το δίκτυο αυτό αρδεύει πάνω από 120.000 στρέμματα, ως επί το πλείστον εντός των ορίων του Δήμου Καρδίτσας, και αυτή τη στιγμή έχει συμπληρώσει πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας, εμφανίζοντας πολλές φθορές, ενώ η ελλειπής συντήρησή του καθιστά αμφίβολη την ομαλή χρήση του από τους παραγωγούς μας στο μέλλον. Ειδικότερα, για την περίπτωση του δικτύου Ταυρωπού, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του είτε με την υπογειοποίησή του με κλειστούς αγωγούς υπό πίεση είτε με εργασίες συντήρησής του με σκοπό την αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των καλλιεργητών, αλλά και την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.
3) Γενικότερα, πέραν του δικτύου Ταυρωπού, προτείνεται η αντικατάσταση και επέκταση των επιφανειακών δικτύων με κλειστά δίκτυα άρδευσης για την ελαχιστοποίηση των σημαντικών απωλειών νερού. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων υποδομής για τη μεταφορά και διανομή του αρδευτικού νερού στον καρδιτσιώτικο κάμπο. Είναι εξάλλου γεγονός ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη υποδομών στον τομέα αυτό για την περιοχή μας.
4) Τον περιορισμό εφαρμογής της μεθόδου επιφανειακής κατάκλισης για τη μείωση των απωλειών αρδευτικού νερού στο ελάχιστο, την ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους, αλλά και την προστασία του εδάφους των αγροτικών εκτάσεων από τη διάβρωση και την υποβάθμισή τους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποδοτικότητα της στάγδην άρδευσης ανέρχεται σε 80-95%, σε αντίθεση με την επιφανειακή κατάκλιση όπου η αποδοτικότητα αντιστοιχεί σε 40% μόνο, γεγονός που καθιστά την στάγδην άρδευση την πλέον αποδοτική μέθοδο άρδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή της εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, θα συνέβαλε σημαντικά η λήψη χρηματοδοτήσεων για εκτεταμένη εφαρμογή της στάγδην άρδευσης και του αγροτικού εξηλεκτρισμού. Πολλοί παραγωγοί μας γνωρίζουν τα οφέλη της στάγδην άρδευσης, αλλά αδυνατούν να την εφαρμόσουν διότι για το σκοπό αυτό απαιτείται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή λαμβάνεται κυρίως από τη χρήση πετρελαίου είτε γιατί δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του αγροτικού εξηλεκτρισμού είτε γιατί το κόστος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων είναι υψηλό. Κατά συνέπεια, η χρήση πετρελαίου αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής για τους καλλιεργητές.
5) Την αντικατάσταση των υφιστάμενων αντλητικών συγκροτημάτων με νέα τύπου Inverter για πλήρη έλεγχο της αντλούμενης ποσότητας νερού. Με τον τρόπο αυτό θα φτάνει στο χωράφι μόνο η απαιτούμενη ποσότητα νερού, χωρίς να γίνεται κατασπατάληση αυτού.
6) Τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού για να ευαισθητοποιηθεί όσον αφορά στην ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων (εφαρμογή ορθών γεωργικών και περιβαλλ/κών πρακτικών). Οι αγρότες θα πρέπει να «εκπαιδευτούν» όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού ανάλογα και με το είδος των φυτών που καλλιεργούν, να ενθαρρυνθούν και να αποκτήσουν κίνητρα προκειμένου να στραφούν περισσότερο σε μη υδροβόρες καλλιέργειας, αλλά και στη χρήση των νέων τεχνολογιών προς την κατεύθυνση αυτή (π.χ. χρήση τενσιομέτρων που μετρούν την περιεκτικότητα του εδάφους σε νερό και δείχνουν πότε πρέπει να ποτίσουμε). Ο Δήμος Καρδίτσας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, όμως η συμβολή της πολιτείας κρίνεται καθοριστική, καθώς θα πρέπει να δοθούν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων και υποδομών παρακολούθησης της κατάστασης της ποσότητας και της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (τηλεμετρία, αισθητήρες, γεωργία ακριβείας). Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στην εφαρμογή προγραμμάτων απονιτροποίησης λόγω της αποτελεσματικότητάς τους και των κινήτρων που δίνονται στον αγροτικό κόσμο για τη προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Αυστρία και η Φιλανδία καλύπτουν πάνω από το 70% των γεωργικών εκτάσεων τους με γεωργο-περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα και η Ισπανία δεν καλύπτουν πάνω από το 5% των γεωργικών εκτάσεών τους με γεωργο-περιβαλλοντικά προγράμματα.
7) Την κατά προτεραιότητα κατεύθυνση των διοχετευόμενων υδάτων προς αρδευτική χρήση από τις Λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου, στον Καρδιτσιώτικο κάμπο, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα στην έλλειψη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου και σοβαρών υποδομών εξοικονόμησης και αποθήκευσης νερού στην περιοχή μας, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας. Επισημαίνεται ότι οι δύο ταμιευτήρες κατασκευάστηκαν, λειτουργούν και συντηρούνται με μέριμνα των τοπικών αρχών και αγροτικών φορέων, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη και το μεγάλο έργο της μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αχελώο το οποίο προορίζεται για χρήση από τους αγρότες του νομού Λάρισας. Παράλληλα, θεωρούμε ως έργο πνοής την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αχελώο στη λεκάνη του ποταμού Πηνειού με το ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αποθεμάτων αρδευτικού νερού, την αντιμετώπιση της ξηρασίας στο θεσσαλικό κάμπο, την παραγωγή ενέργειας και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. Η επιλογή ενός σεναρίου «μηδέν» εγκυμονεί κινδύνους, περιορίζοντας στο μέλλον τη δυνατότητα άρδευσης πολλών καλλιεργειών και καταργώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της θεσσαλικής πεδιάδας γενικότερα.
8) Τη θέσπιση και νομική κατοχύρωση των οικολογικών ορίων στις Λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου, γεγονός που θα καθορίσει και τα δικαιώματα χρήσης των υδάτων αυτών, καθώς και τη λήψη χρηματοδότησης για την ηλεκτρονική καταγραφή – ψηφιοποίηση των επιφανειακών ή υπόγειων υδατικών συστημάτων. Με τον προσδιορισμό των υδατικών αποθεμάτων της ευρύτερης περιοχής θα δοθεί η δυνατότητα καθορισμού του ετήσιου υδατικού ισοζυγίου, γεγονός που θα διαμορφώσει στη συνέχεια και τους τρόπους διαχείρισης του διαθέσιμου νερού.
9) Τον τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων σε περιπτώσεις όπου η στάθμη του νερού είναι ιδιαιτέρως καταβιβασμένη και όπου η τροφοδοσία του υδροφορέα είναι δύσκολη λόγω των εδαφικών συνθηκών. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να συμπεριληφθεί πιθανώς και η εφαρμογή μεθόδων απορρύπανσης των υπόγειων υδροφορέων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.
10) Αναφορικά με την ύδρευση, την αντικατάσταση των παλαιών υδραγωγείων και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, τα οποία αφενός οδηγούν στην απώλεια σημαντικών ποσοτήτων πόσιμου νερού αφετέρου δεν εξασφαλίζουν πάντα τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές (π.χ. δίκτυα ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες) εγκυμονώντας πολλές φορές κινδύνους και για τη δημόσια υγεία. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει η ανάγκη επέκτασης των υφιστάμενων αγωγών ύδρευσης σε οικισμούς που υδρεύονται από υπόγεια ύδατα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι επιβαρυμένα σ’ ότι αφορά την ποιότητά τους. Επιπλέον, προτείνεται η χρηματοδότηση εφαρμογής νέων τεχνικών και τεχνολογιών διαχείρισης των διαρροών των υφιστάμενων υδρευτικών δικτύων (π.χ. τηλεμετρία, εφαρμογή οικονομοτεχνικών μοντέλων κλπ.). Τέλος, η μείωση των απωλειών στα δίκτυα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του μη ανταποδοτικού νερού, όπως με την εφαρμογή προστίμου σε μη νόμιμους χρήστες και της μείωσης των οικιακών απωλειών.
11) Την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε μικρούς οικισμούς προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του υπεδάφους, αλλά και των υδατικών αποδεκτών λόγω των οικιακών λυμμάτων.
12) Τη χρηματοδότηση δημιουργίας εργοστασίου και μιας ακόμη κυψέλης στον ΧΥΤΑ Τρικάλων, με σκοπό την μετατροπή του σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) η οποία θα επιμηκύνει σημαντικά την διάρκεια ζωής του. Η δράση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ), υφίστανται όμως δυσκολίες λόγω θεσμικών προβλημάτων από Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ). 
13) Εδώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη λειτουργία μιας Γραμμής επεξεργασίας υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα. Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται ασφαλής χώρος διάθεσης των υπολλειμμάτων από αγροτικές δραστηριότητες και η διαχείρισής του ακολουθεί τη συλλογική διαχείριση των αποβλήτων. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί άμεσα σχέδιο διαχείρισης των αδρανών υλικών.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τα υπό διαβούλευση Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ένα τμήμα του Νομού Καρδίτσας, το οποίο περιλαμβάνει και τη λίμνη Ταυρωπού, οριοθετείται εντός του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Με βάση το γεγονός αυτό και δεδομένου ότι η περιοχή της λίμνης Ταυρωπού αφενός ανήκει διοικητικά στην περιοχή της Θεσσαλίας και αφετέρου αποτελεί έναν «ζωντανό οργανισμό» και έναν πολύτιμο υδατικό πόρο για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας η υπαγωγή της εν λόγω περιοχής υπό την επίβλεψη ενός κοινού Διαχειριστικού φορέα με αυτό του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας. Εξάλλου, τα νερά της λίμνης Ταυρωπού τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή του νομού Καρδίτσας με νερό για ύδρευση και άρδευση. Επομένως, για ένα ζήτημα με τέτοια βαρύτητα για την περιοχή μας θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στη λήψη αποφάσεων και στα διαχειριστικά θέματα της λίμνης Ταυρωπού.
Σχετικά με το θέμα της εφαρμογής τιμολογιακής πολιτικής στη χρήση των υδατικών πόρων που αποτελεί «φλέγων» ζήτημα στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση Σχεδίου Διαχείρισης, ο Δήμος Καρδίτσας, ως ένας εκ των αγροτικών δήμων της χώρας μας, οφείλει να επισημάνει τα εξής: Σχετικά με την τιμολόγηση του αρδευτικού νερού, η μέτρηση της κατανάλωσης υδάτων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα στα πεδία χρήσης (χωράφια των παραγωγών), καθώς λόγω της έλλειψης υποδομών, όπως αυτές προαναφέρθηκαν, υφίστανται σημαντικές απώλειες νερού από τη θέση λήψης μέχρι τη θέση χρήσης και δεν δύναται να επιβαρύνεται ο χρήστης με το επιπλέον κόστος της απώλειας νερού για την οποία ο ίδιος δεν είναι υπεύθυνος. Έτσι, προτείνεται η εφαρμογή προοδευτικά αυξανόμενων τιμολογίων ανά είδος καλλιέργειας, προς αποφυγή άσκοπης υπεράντλησης, καθώς μια σημαντική επιβάρυνση στο τιμολόγιο του αρδευτικού νερού θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Επιπλέον, τα τιμολόγια του αρδευτικού νερού θα πρέπει να κυμαίνονται σε ρεαλιστικά επίπεδα, δεδομένης και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.
Ακόμη, σ’ ότι αφορά την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής στις ΔΕΥΑ του Υδατικού Διαμερίσματος, επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί μια κοινή τιμολογιακή πολιτική καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιομορφία κάθε περιοχής, αλλά και λειτουργίας κάθε ΔΕΥΑ.
Τέλος, θεωρούμε ότι στην προσπάθεια διαμόρφωσης του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας ενεργά, καθώς όλοι είμαστε χρήστες νερού. Έτσι, καλούνται όλοι οι δημότες μας να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή, για ένα θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας το οποίο δύναται να διαμορφώσει το σκηνικό όσον αφορά το μέλλον του τόπου μας.
Συνοψίζοντας, και με τη θεώρηση ότι στόχος της εκπόνησης ενός κοινού Σχεδίου Διαχείρισης για το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας είναι κυρίως η ισόρροπη ανάπτυξη και η ολοκλήρωση των υποδομών, ιδιαίτερα αυτών του αγροτικού τομέα για την περιοχή του Δήμου Καρδίτσας, με την ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων και με έμφαση στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, προτείνονται από το Δήμο Καρδίτσας όλες οι προαναφερόμενες δράσεις προκειμένου να είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου του 2015, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην υλοποίηση των δράσεων σε περιοχές ιδιαίτερα «επιβαρυμένες» και με σημαντική έλλειψη υποδομών στον τομέα των υδάτων, όπως η περιοχή
του Δήμου Καρδίτσας.


Ο Αντιδήμαρχος
Αγροτικής Ανάπτυξης,
Επιχειρηματικότητας και Αξιοποίησης ΑΠΕ


Αθανάσιος Μαρκινός

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

«Βρείτε τρόπους να κλείσετε τις λακκούβες»


Ο καιρός, είναι ευτυχώς προς το παρόν καλός. Όμως επειδή οδεύουμε προς το χειμώνα, πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα. Και ένα από τα μέτρα αυτά, είναι να κλείσει ο δήμος Θερμαϊκού τις αναρίθμητες λακκούβες που υπάρχουν στους δρόμους. 

«Βρείτε τρόπους να κλείσετε τις λακκούβες», ήταν η παρότρυνση που απηύθυνε στη διοίκηση του δήμου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μαυρομάτης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μαύρο χάλι στους περισσότερους δρόμους. Και αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ειδικότερα δε, αν αρχίσουν οι βροχές, η τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα».
Πράγματι, κάθε λακκούβα καταμεσίς του δρόμου, όταν είναι καλυμμένη από νερά, είναι και μία εν δυνάμει παγίδα για τα αυτοκίνητα αλλά και τους οδηγούς. Όσο για τους πεζούς που θα έχουν την ατυχία να διέρχονται από κει κοντά, καλύτερα να μην το φανταστούμε…  


--
Ανάρτηση Από τον/την Σπύρος Κουζινόπουλος στο Φάρος του Θερμαϊκού τη 10/25/2012 03:35:00 μ.μ.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

στα χέρια του εισαγγελέα υπόμνημα-αναφορά σχετικά με την ποιότητα νερού στην Επανωμή



Επανωμή 19/10/2012 
 Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 
 Κοιν: 1) Υπουργείο Υγείας 
 2) Σώμα Εποπτών Περιβάλλοντος 
 3) Συνήγορο του Πολίτη (Αθήνα) 
 4) Δήμαρχο Θερμαϊκού (συνοδεύεται από επιστολή) 
 ΘΕΜΑ: Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης Επανωμής (Δήμου Θερμαϊκού) 
 Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α – Α Ν Α Φ Ο Ρ Α των : 
 1) Κατή Ευθυμία του Μιχαήλ 
 2) Χατζημανώλη Μαριάννα του Γεωργίου 
 3) Βρουλλής Χρήστος του Ιωάννου 
 4) Ταντανόζης Θάνος του Κων/νου 
 5) Τσακνάκης Νίκος του Μιχαήλ 
 Ακολουθεί συνημμένη σελίδα με άλλες 17 υπογραφές Κατοίκων όλων Επανωμής, Δήμου Θερμαϊκού 
 ΄Ολοι οι υπογράφοντες είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Επανωμής, συνδεδεμένοι με το δίκτυο ύδρευσης αρχικώς της Δ.Ε.Υ.Α. Επανωμής και στη συνέχεια (μετά τη συγχώνευση της 27/6/2011) της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού. 
Η ποιότητα του νερού που καταναλώναμε όλα αυτά τα χρόνια μας δημιουργούσε ανησυχίες και ερωτηματικά αλλά είχαμε τις διαβεβαιώσεις των υπαλλήλων περί του αντιθέτου ενώ εξάλλου το υψηλό κόστος ενός ιδιωτικού χημικού-μικροβιολογικού ελέγχου, καθιστούσε απαγορευτικό τον έλεγχο από εμάς τους ίδιους. 
 Στις 12/5/2012 ένα δημοσίευμα του enikos.gr με τίτλο «Πίνουν νερό δηλητήριο», μας αναστάτωσε. Συγκεκριμένα επικαλούνταν μικροβιολογικούς ελέγχους της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περ/κής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ, σύμφωνα με τους οποίους στο νερό των περιοχών (μεταξύ άλλων) Επανωμής, Ν. Επιβατών και Μεσημερίου του Δήμου Θερμαϊκού εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, εντεροϊοί και νιτρώδη συστατικά. Θορυβημένοι από το δημοσίευμα αυτό ξεκινήσαμε έρευνα για τη βασιμότητά του και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αιτήσεις μας προς την ΔΕΥΑΘ έμειναν αναπάντητες και ατελέσφορες, συγκεντρώσαμε τα ακόλουθα στοιχεία κατά χρονολογική σειρά έκδοσης: ..............................
(μπορείτε, αφού διαβάσετε ολόκληρο το υπόμνημα, να αφήσετε το όνομά σας στα σχόλια, που σημαίνει ότι συνυπογράφετε την αναφορά)
 Α] το από 2/11/2010 αναρτημένο στο διαδίκτυο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στο δίκτυο διανομής Περαίας είχαν εμφανιστεί παλαιότερα κόκκινα σκουλήκια. Η ΔΕΥΑ του Καποδιστριακού τότε Δήμου Θερμαϊκού είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: « Λόγω προβλήματος ποιότητας νερού που παρουσιάστηκε σε οικοδομές της οδού Γραβιάς ΄Ανω Περαίας, θα γίνουν καθαρισμοί των δεξαμενών και υπερχλωρίωση του δικτύου. Ως εκ τούτου, το νερό του ΔΔ Περαίας δεν θα είναι κατάλληλο για πόση και μαγείρεμα από σήμερα 30/8/2010 έως νεωτέρας ανακοίνωσης. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις λοιπές χρήσεις. Δείγματα νερού έχουν ληφθεί και βρίσκονται προς εξέταση στο συνεργαζόμενο εργαστήριο. Εκ της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού ». (επισυνάπτονται δημοσιεύματα)
 B] το από 30/5/2011 Δελτίο Δειγματοληψίας και Ανάλυσης Πόσιμου Νερού της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περ/κής Ενότητας Θεσσαλονίκης με ενσωματωμένες τις από 3/6/2011 μικροβιολογικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες το δείγμα νερού από Κεντρική Δεξαμενή Επανωμής (στην έξοδο), από το κατάστημα Μπίρτσιου στην Παραλία Επανωμής και από κατάστημα Τερζίδη στο Μεσημέρι Επανωμής, «ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ τους όρους της Υπ/κής Διάταξης Υ2/2600/11-7-2001, αρθρ.6 σημείο τήρησης» διότι εντοπίστηκαν μικρόβια, κωλοβακτηριοειδή Β΄, κολοβακτηρίδια Β, εντερόκοκοι. Στα ίδια Δελτία βεβαιώνεται ότι δεν βρέθηκε υπόλειμμα χλωρίου και ότι η χλωρίωση στην πηγή υδροδότησης δεν γίνεται συστηματικά αλλά έκτακτα. (επισυνάπτονται) 
 Γ] την από 27/6/2011 ( αριθμ. Πρωτ. 30/039/2199/31-5-2011) γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους με συνημμένη την εξέταση δειγμάτων, στην οποία αναγράφεται ότι το δείγμα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από το δίκτυο Παραλίας (κατάστημα Μπίρτσιου) είναι ακατάλληλο προς πόση και επιβλαβές για τη δημόσια υγεία λόγω παρουσίας νιτρικών σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από την ανώτατη προβλεπόμενη. (επισυνάπτεται) Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω κατάστημα είναι ταβέρνα-εστιατόριο («ΤΡΑΤΑ») και λειτούργησε ανελλιπώς σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2011, πλήθος δε κόσμου καθώς και οι υπογράφοντες κατ’ επανάληψη γευματίσαμε εκεί με τις οικογένειες και τους φίλους μας. 
 Δ] τις από 11/10/2011 αναλύσεις ιδιωτικού εργαστηρίου (άγνωστης προς ημάς επωνυμίας και πιστοποίησης) σύμφωνα με τις οποίες, στη Γεώτρηση «Αμαξοστάσιο» Επανωμής και στο δίκτυο των οικισμών Πάλιουρα και Παραλία-Πύργος τα νιτρικά ανέρχονται σε 41,9 53,4 και 41,7 αντίστοιχα με ανώτατο όριο συγκέντρωσης το 50. (επισυνάπτονται) 
 Ε] την 104/2-12-2011 [Πρακτ. της 12/2011 Συνεδρ.] απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού, στην οποία αναφέρεται ότι πριν από μήνες εμφανίστηκαν ζώντες σκώληκες γαιώδους προέλευσης σε βρύσες καταναλωτών του δικτύου Επανωμής, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον καθαρισμό των δεξαμενών και του δικτύου ύδρευσης και επιβάλλει την επείγουσα εκτέλεση των εν λόγω εργασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Με την ίδια αυτή απόφαση ανατέθηκε απ’ ευθείας η εκτέλεση του εξαιρετικά ευαίσθητου αυτού έργου, έναντι αμοιβής 8.400 Ευρώ στη Ευαγγελία Παπαδημητρίου, χωρίς να αιτιολογείται ή έστω να αναφέρεται ούτε η επαγγελματική ιδιότητα, ικανότητα, εμπειρία, υποδομή της εργολάβου ούτε η μέθοδος, ο τρόπος, τα μέσα και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν . Εκτός από μία αόριστη αναφορά σε «υπερχλωρίωση», για την οποία ουδεμία ανακοίνωση έλαβε χώρα για να προστατευθούμε, όπως είχε γίνει πριν από ένα έτος στην Περαία . (επισυνάπτεται) 
 ΣΤ] Ενόψει των στοιχείων αυτών, που αποδείκνυαν όχι μόνο την ακαταλληλότητα αλλά και την επικινδυνότητα του νερού (νιτρικά,σκουλήκια,κολοβακτηρίδια κλπ), ζητήσαμε από την Επιχείρηση να μας ενημερώσει για τα μέτρα που έχει λάβει. Αντί οποιασδήποτε απαντήσεως, ο Πρόεδρός της κ. Κ. Τροκάνας παραχώρησε στις 23/5/2012 ραδιοφωνική συνέντευξη στον Ρ.Σ. FM 100,6, με την οποία παρότρυνε όλους εμάς τους καταναλωτές όλης της περιοχής Δήμου Θερμαϊκού «να πίνουμε άφοβα νερό», διαβεβαιώνοντάς μας ότι «οι μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται κάθε μήνα από εξειδικευμένους επιστήμονες» και ότι «όλοι είναι σε επιφυλακή για να μπορεί να πίνει ο πολίτης άφθονο και άριστης ποιότητας νερό» (επισυνάπτονται) 
 Ζ] Οι δημόσιες αυτές δηλώσεις του κατά τον νόμον αρμοδίου οργάνου , μας καθησύχασαν και θεωρήσαμε το θέμα λήξαν. Διότι, ο κατ’ εξοχήν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της ποιότητας του νερού Πρόεδρος της Επιχείρησης που διαχειρίζεται το κοινωνικό αυτό αγαθό, δεν θα μπορούσε να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας, παροτρύνοντας 150.000 και πλέον καταναλωτές να πίνουν δηλητηριασμένο νερό. Ωστόσο, μερικές εβδομάδες αργότερα, στην ακτή «Ποταμός» Επανωμής, όπου συνέρρεαν καθημερινώς χιλιάδες κολυμβητές, είδαμε αναρτημένες ανυπόγραφες πινακίδες με την ανακοίνωση «το νερό δεν είναι πόσιμο» (επισυνάπτονται φωτο) Απευθυνθήκαμε και πάλι στην ΔΕΥΑΘ,στις 6/8/2012, για να πληροφορηθούμε τι σημαίνει «μη πόσιμο νερό» (γαιοσκώληκες; νιτρικά; μικροβιολογικά ευρήματα;) από την οποία δεν λάβαμε καμμία απάντηση. Απευθυνθήκαμε στην Δ/νση Περιβαλλοντικής Υγιεινής (εποπτεύουσα Αρχή), η οποία μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα: 
 Ότι 1) από δειγματοληψίες του 2012 προέκυψε υπέρβαση μικροβιολογικών παραμέτρων στους οικισμούς Μεσημέρι και Παραλία. 
2) υπεβλήθη σχετική έκθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα έτη 2011 και 2012 
3) η ΔΕΥΑΘ, που είχε εν τω μεταξύ ενημερωθεί, τους διαβεβαίωσε τηλεφωνικά(!!!) ότι η γεώτρηση στην Παραλία με τα νιτρικά δεν χρησιμοποιείται πλέον. 
4) διενεργήθηκε νέα δειγματοληψία για χημική ανάλυση και αναμένονται αποτελέσματα (επισυνάπτεται η ΠΥ6766/20-7-2012 απάντηση). Συνημμένα μας χορήγησαν μικροβιολογικές αναλύσεις της Ιατρικής ΑΠΘ της 13ης/7/2012, σύμφωνα με τις οποίες το νερό στο ΚΑΠΗ Μεσημερίου (σημ. όπου συγκεντρώνονται καθημερινώς δεκάδες πολίτες ) και στην Παραλία (όπου λειτουργούν δεκάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υδρεύονται εκατοντάδες οικίες) ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ, για άλλη μια φορά(!!!) τους όρους της οικείας Υπουργικής Απόφασης. (επισυνάπτονται) 
 Κατόπιν αυτών, και επειδή γεννώνται ερωτήματα συνδεόμενα άμεσα με τη δημόσια υγεία και ειδικότερα: 
-Ποια μέτρα ελήφθησαν για την εξόντωση των γαιοσκωλήκων στο δίκτυο της Επανωμής? 
-Πόσο αποτελεσματικά ήταν αυτά τα μέτρα και γιατί εξακολουθεί το νερό να εμφανίζεται μικροβιολογικά ακατάλληλο? 
-Η επαγγελματική ιδιότητα, ικανότητα, εμπειρία, τεχνική υποδομή της κ. Ευαγγελίας Παπαδημητρίου δικαιολογούσε την απ’ ευθείας ανάθεση του έργου «καθαρισμός δικτύου και δεξαμενών»? 
-Υπεβλήθησαν επιστημονικές μελέτες πριν και μετά την εκτέλεση του έργου? 
-Πότε παρεδόθη αυτό, από ποιόν παρελήφθη και με ποιο πρωτόκολλο παραλαβής? 
-Ποιες μέθοδοι εφαρμόστηκαν και ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν και γιατί δεν ενημερωθήκαμε ως καταναλωτές για την τυχόν ακαταλληλότητα του νερού κατά τη διάρκεια εφαρμογής της μεθόδου? 
-Η ΔΕΥΑΘ συνεργάζεται με πιστοποιημένο εργαστήριο για τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και με ποιόν δημόσιο διαγωνισμό επελέγη αυτό? 
-Εν όψει της παρουσίας νιτρικών σε τρία τουλάχιστον διαφορετικά σημεία του δικτύου, ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας? 
-Ενημερώθηκαν οι χρήστες για την επικινδυνότητα των νιτρικών? 
-Αφού το δίκτυο Μεσημερίου και Παραλίας εμφάνιζε μικρόβια μέχρι και τις 13 Ιουλίου 2012 και αφού το νερό που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ροφημάτων στην ακτή «Ποταμός» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν ήταν πόσιμο, γιατί ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ μας παρότρυνε «να πίνουμε άφοβα νερό»? 
 Ζ η τ ο ύ μ ε 1) Να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων ως προς τον έλεγχο της ποιότητας του νερού και να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα κατά νόμον αρμόδια όργανα 
2) Να συσχετισθεί το Υπόμνημά μας αυτό με οποιαδήποτε σχετική δικογραφία που εκκρεμεί. 
 Με τιμή Οι Αιτούντες … 
Ακολουθεί συνημμένη σελίδα με άλλες 17 υπογραφές κατοίκων όλων Επανωμής, Δήμου Θερμαϊκού

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το κείμενο της ανεξαρτητοποίηση Ντόκα:



30 Σεπτεμβρίου 2012

Κε Δήμαρχε, κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι και αγαπητοί συνδημότες

Πριν 20 μήνες, η παράταξή μας ανέλαβε τα ηνία στην διοίκηση του Δήμου μας. Τότε δεσμευτήκαμε ενώπιων όλων των δημοτών, ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε κανένα έργο, τουλάχιστον στην Επανομή απ’ όπου εκλέγομαι. Υποσχεθήκαμε ότι θα ανοίξουμε τον πεζόδρομο και θα ολοκληρώσουμε την αποχέτευση και όχι μόνο δεν τα υλοποιήσαμε, αλλά ο δήμος μας έχει πολύ άσχημη εικόνα. Οι δρόμοι και η καθαριότητα είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή ζητάμε από τους δημότες να πληρώσουν δημοτικά τέλη και αυξημένα τέλη ύδρευσης. Έκανα πολύ υπομονή και προσπαθούσα επί μακρόν να δικαιολογήσω την διοίκηση, σ’ όλους τους γνωστούς και φίλους μου, που με στήριζαν τόσα χρόνια. Έφθασα μάλιστα σε σημείο να ντρέπομαι να τους συναντώ. Πιστεύω ότι η περαιτέρω ανοχή και σιωπή είναι το ίδιο με την προδοσία στις αρχές μου και στον τόπο μου.
Αποφάσισα λοιπόν να αποχωρήσω από την παράταξη που εκλέχθηκα και να παραμείνω στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και να συνεχίζω να εργάζομαι για το συμφέρον του Δήμου μας, έστω και από αυτήν την θέση.
Οι λόγοι που με οδήγησαν να πάρω αυτήν την απόφαση είναι πολλοί και δρουν προσθετικά. Οι κυριότεροι όμως είναι ότι η ανυπαρξία υποτυπώδους πολιτικής ενημέρωσης και συνεργασίας από μέρους της διοίκησης, καθώς και η αδράνεια της η οποία φαίνεται από την απουσία έργων, ακόμα και αυτών που δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά χρειάζονται σχεδιασμό, συντονισμό και επιμονή. Νομίζω ότι δεν είμαστε ομάδα και η προσπάθεια μας φαίνεται να είναι κατώτερη των ευθυνών, που έχουμε αναλάβει. Αυτή η κατάσταση με εκθέτει απέναντι στην οικογένειά μου και στους συμπατριώτες μου.
Πιστεύω ότι οι ανάγκες για τον δήμο μας και τους δοκιμαζόμενους δημότες, απαιτούν μια τελείως διαφορετική πολιτική από αυτή που ασκεί σήμερα η δημοτική αρχή.
Εύχομαι η παραίτησή μου να προβληματίσει κάποιους και να ξεκινήσει επιτέλους να γίνεται έργο σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο.

Με τιμή,

Ντόκας Ηρακλής

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

θάβουμε την ιστορία μας!!!


Ο ναός της Αφροδίτης, που αρχικά είχε χτιστεί στην Αίνεια στην περιοχή της σημερινής Μηχανιώνας κινδυνεύει με κατάχωση ....

(περισσότερες πληροφορίες για το θέμα εδώ )

αφορά και τον δικό μας δήμο και την δική μας ιστορία ....ο δήμος μοιάζει να μην έχει ιδέα για το θέμα ... και φυσικά δεν βλέπει την ευκαιρία για την πολυπόθητη τουριστική εκμετάλλευση ....ο ναός χρονολογείται στον 6ο πΧ αιώνα ....












πατήστε εδώ για να δείτε το φιλμάκι

Πως να ΜΕΙΩΘΟΥΝ τα δημοτικά τέλη

Ο δήμος ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα για να κρατήσει τον δήμο καθαρό. Πως δεν φτάνουν οι εργάτες καθαριότητας και δεν έχει την δυνατότητα για νέες προσλήψεις. Δεν πλένει τους κάδους λόγο έλλειψις προσωπικού και για τον ίδιο λόγο δεν σαρώνει τους δρόμους και μένουν ακαθάριστα τα πεζοδρόμια. Ακόμα και η ανακύκλωση περιμένει στους μπλε κάδους καλύτερες μέρες.

Έχω να προτείνω λοιπόν τα παρακάτω :

-αν σκουπίσουμε ο καθένας το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του
-αν φροντίσουμε να μην πετάμε σκουπίδια από τα παράθυρα των αυτοκινήτων μας και γενικά κρατάμε καθαρό τον δρόμο
-αν κάνουμε επιμελώς ανακύκλωση και ξεχωρίζουμε και όσα υλικά κομποστοποιούνται (άρα ουσιαστικά δεν περισσεύει και πολύ σκουπίδι)
-αν επιστρέφουμε αυτήν την ανακύκλωση στα καταστήματα απ' όπου έχουμε αγοράσει τα αγαθά που ήταν στις συσκευασίες ( βάση ευρωπαϊκής οδηγίας τα καταστήματα έχουν την υποχρέωση να δέχονται την επιστροφή των συσκευασιών και να μεριμνούν για την ανακύκλωση αυτών)

-αν δηλαδή δεν μείνει στον δήμο να κάνει και τίποτε ανταποδοτικά για τα τέλη καθαριότητας,

μπορούμε να ζητήσουμε την κατάργηση των τελών καθαριότητας ....

τι λέτε το εφαρμόζουμε;

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ






Η "ομάδα ποιότητος νερού και δικτύου" παρακαλεί
όσους 
συμμετέχουν στην Κίνηση Πολιτών Επανομής αλλά και όσοι συνδημότες μας ενδιαφέρονται, να φέρουν την επομένη 
Δευτέρα στην συνάντηση μας στην πιτσαρία "Χριστίνα" (μετά 
τις 8 μμ), φωτοαντίγραφα των λογαριασμών ύδρευσης που
 έχουν λάβει για τα έτη 2012 και 2011 (χρήσεις 2010 και 2011). 

Μας ενδιαφέρουν όλοι οι λογαριασμοί· ακόμα και αυτοί που
 δεν έχουν υπερβολικές/λανθασμένες χρεώσεις κλπ. 

Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε ένα, κατά το δυνατό,
 μεγάλο δείγμα ώστε να μπορούμε να εξάγουμε σωστά 
συμπεράσματα. Γι’ αυτό όσοι από εμάς μπορούν ας 
παρουσιάσουν και αντίγραφα λογαριασμών γνωστών/φιλικών/συγγενικών τους προσώπων.

Μπορείτε να τα δώσετε : κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε 
κάποιο από τα μέλη της ομάδας νερού ή ακόμα να στείλετε
 σκαναρισμένα αντίγραφα (σε αρχεία pdf, jpg, tif, word, κλπ)
 στο email μου

erthala@gmail.com - politesepanomis@yahoo.gr

Παρακαλώ, κοινοποιείστε - διαδώστε το μήνυμα σε φίλους 
σας.




Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

η γνώμη όσων μας εκπροσωπούν, για τους πολίτες του δήμου ...

Το θεωρώ πολύ βασικό γι' αυτό και το τοποθετώ σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Την τετάρτη, 26/9/2012, και ρίχνοντας μια φευγαλέα ματιά στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου, έτυχα την στιγμή που ο κύριος Γιάννης Βογιατζής έλεγε πως τον πολίτη ΔΕΝ τον νοιάζει αν η καθαριότητα είναι στα χέρια του δήμου ή την αναλάβει ιδιώτης ....

Κάτι παρόμοιο είχα ακούσει και από τον κύριο Παράσχου κατά την διάρκεια δημοτικού συμβουλίου ....

Και εγώ πολίτης αυτού του δήμου είμαι και ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ και μάλιστα πολύ!Ο ιδιώτης θέλει να βγάλει κέρδος και δεν μπορεί να με πείσει κανείς πως θα κάνει καλύτερη δουλειά με λιγότερα χρήματα σε βάθος χρόνου ....
Το τονίζω, διότι ως ιδιώτης, για να πάρει την δουλειά, αρχικά θα δώσει καλύτερη τιμή και μετά ... κλάφ' τα Χαράλαμπε .... και όλα αυτά πληρωμένα από τα δημοτικά τέλη ... αφαιρώντας και τις λιγοστές θέσεις εργασίας από το τμήμα καθαριότητας ...

Με ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ που πάνε τα λεφτά μου !!!

-και καθαρό θέλω τον δήμο
-και αδειασμένους τακτικά και στην ώρα τους τους κάδους
-και πλημμένους τους θέλω τους κάδους για να μην βρωμοκοπάει ο τόπος
-και μείωση των τελών καθαριότητας θέλω
κάτι που επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση ΟΛΩΝ των ανακυκλώσιμων που σε άλλες περιοχές ακόμα και κερδοφόρα επιχείρηση είναι .... 

να υποθέσω ότι όλα αυτά θα μου τα προσφέρει ο ιδιώτης ....

-

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

... πολιτιστικές δρατηριότητες ...

Η παρακάτω διεύθυνση (URL) οδηγεί στην σελίδα του υπουργείου πολιτισμού που αφορά την επιχορήγηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων ... όταν φυσικά υπάρχει κάποια ιδέα... ένα σχέδιο ... κάποια πρόταση ...
Νομίζω πως η διαδικασία απόκτησης κωδικού πρόσβασης για τον δήμο μας έχει ολοκληρωθεί - μπορεί να μας ενημερώσει σχετικά το τμήμα πολιτισμού του δήμου ....


http://drasis.culture.gr/


 
 
Δεν θα ήταν άσχημα αν μπορούσαμε να εντάξουμε μερικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τέτοια προγράμματα - για παράδειγμα μια εκδήλωση που παράλληλα θα αναδείκνυε και την μακραίωνη ιστορία του τόπου ( Αίνεια )


Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Προτάσεις για πράσινες στέγες στον δήμο μας

Προτάσεις που θα μπορούσε να εξετάσει ο δήμαρχος μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου

(ας μην χάσουμε την ευκαιρία να ενταχθούν κάποια δημόσια κτήρια στο πρόγραμμα των 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσο ΕΣΠΑ για πράσινες στέγες που θα "ανοίξει" τον επόμενο μήνα, βάση δημοσιευμάτων - να γίνουμε και εμείς ένας πρωτοποριακός δήμος ...)

- το υπό ανέγερση πολιτιστικό κέντρο στο δημοτικό διαμέρισμα της Περαίας, το οποίο θα έχει τεράστια έξοδα θέρμανσης και ψύξης και δεδομένου ό, τι η πράσινη στέγη εξοικονομεί ακόμα και πάνω από 80% ενέργειας και σε συνδυασμό με την υποχρέωση τα δημόσια κτήρια να είναι ενεργειακά αυτόνομα έως το 2015, θα ήταν ιδανικό το συγκεκριμένο κτήριο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ....

-σχολικά κτήρια, ακόμα και αν έχουν κεραμοσκεπές

-δημοτικά κτήρια που χρησιμοποιούνται από σωματεία και συλλόγους σε όλη την γεωγραφική έκταση του δήμου

-ενδεχομένως και οι εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ 2000 για την μείωση των λειτουργικών του εξόδων



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΚΑΙΡΟΣ για να μην μας λέτε μετά πάλι ότι δεν προλαβαίνατε ...

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Οφέλη από τις πράσινες στέγες

πηγή



Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι πράσινες στέγες



Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας






Σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι πράσινες στέγες σε ελληνικά κτίρια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση.


Η μείωση του κόστους ενέργειας για ψύξη μπορεί να φτάσει έως και το 40%, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από τη φυτεμένη επιφάνεια, αλλά και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%.
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για πράσινες ταράτσες προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για δημόσια κτίρια.
Σημειώνεται ότι η κατασκευή μιας πράσινης στέγης προσφέρει σειρά από οφέλη τόσο για το ίδιο το κτίριο που θα τη φιλοξενήσει όσο και γενικότερα για το περιβάλλον.
Ενεργειακά – οικονομικά οφέλη: Oι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνεται πολύ η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τη στέγη με αποτέλεσμα τη μείωση της διείσδυσης της θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το κτίριο. Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται σε 2 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινης ταράτσας, κάθε χρόνο.
Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες (ηλιακές ακτίνες UV, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, χαλάζι, ρύποι κ.λπ.) και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 40 χρόνια.
Περιβαλλοντικά οφέλη: Oι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια λόγω απουσίας πράσινου και υπερβολικής παρουσίας τσιμέντου και ασφάλτου), επίσης συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και παρέχουν χρήσιμο χώρο στην εκτοπισμένη από τις πόλεις άγρια ζωή.
Κοινωνικά οφέλη: Oι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους, παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή και κοινωνικοποίηση.
Μια απλή κατασκευή βασισμένη σε δίκτυο γλαστρών κοστίζει ενδεικτικά από 5 ευρώ το τ.μ., ενώ μια σύγχρονη κατασκευή με όλα τα απαραίτητα στρώματα, αρδεύσεις, μονώσεις και φύτευση κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το κόστος είναι συνάρτηση των προδιαγραφών επιλογής των υλικών και φυτών.
Ταρατσόκηπος ή roof garden
Το φυτεμένο δώμα ή αλλιώς ταρατσόκηπος ή roof garden είναι το δώμα όπου έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για τη φύτευσή του αντί του απλού δώματος ή της παραδοσιακής κεραμοσκεπής. Οι πράσινες στέγες υπήρχαν πολύ πριν την εξέλιξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες λόγω του ότι δεν υπήρχε και η κατάλληλη τεχνογνωσία. Προσφέρουν αισθητικές λύσεις διότι συμβάλλουν στην αρμονική ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον και βοηθούν στην προστασία του κτιρίου ενώ ταυτόχρονα είναι και οικολογικά.
Υπάρχουν πολλών ειδών φυτεμένα δώματα αλλά οι διακρίνονται σε τρεις κύριους τύπους:
- Εντατικός τύπος: Αυτός ο τύπος επιλέγεται περισσότερο σε περιοχές με υγρό λίμα χωρίς δυνατούς ανέμους.
- Εκτατικός τύπος: Είναι ο τύπος που προτιμάται περισσότερο λόγω του ότι δεν επηρεάζεται από ανέμους και δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη συντήρηση.
- Ημιεντατικός τύπος: Είναι ο τύπος στέγης που επιλέγουμε για περισσότερες επιλογές υλικών, μεγεθών και φυτευτικών συνδυασμών.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη μελέτη και την κατασκευή μιας φυτεμένης στέγης. Η μορφή της επιφάνειας που θα φυτευτεί, θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τη χρήση αυτή. Το δώμα ή η στέγη πρέπει να είναι στατικά επαρκές λόγω των πρόσθετων φορτίων που θα υπάρχουν. Πολύ σημαντική επίσης είναι η στεγανοποίηση της οροφής και η απορροή των όμβριων υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του χώματος και των φυτών, τα οποία πρέπει να επιλεγούν βάσει των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή που θα εγκατασταθεί η πράσινη στέγη.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει σωστή μελέτη της φυτεμένης στέγης αλλά και να επιλεχθούν τα κατάλληλα συνεργεία που θα την εγκαταστήσουν. Λόγω της ιδιαίτερης τεχνογνωσίας που απαιτείται μόνο η σωστή μελέτη και κατασκευή θα επιτρέψουν στο χρήστη να «απολαύσει» τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο ....... βασίλειο της Επανομής,

 

από τον " Αιθερόπλωο "
Κάτι σάπιο υπάρχει στο ...βασίλειο της Επανομής, (δανείζομαι μία δική σου έκφραση) και ιδιαίτερα στους φορείς, συλλόγους, σωματεία, των Διοικητικών τους Συμβουλίων, των μελών τους, και των λαλίστατων κατά τα άλλα πολιτών της.
Νιρβάνα, ραστώνη, ωχαδερφισμός, θανάσιμη αδιαφορία, γραφικότητα σε επίπεδα γελοιότητας, ανίερες έως και σαχλές ''συζητήσεις'' περί Αλβανών, (ανδρώθηκε ήδη η δεύτερη γενιά εξ αυτών, και μάλιστα εξελληνισμένη) ''Ρωσοπόντιων'', - των όμορων Δημ.Κοινοτήτων - και τελευταία των Πακιστανών, Ιρακινών (και δεν έχουμε ούτε δείγμα αυτουνών) και έτερων φυλών.
Χαβαλές και μπουρδολογία να περνάει η ώρα, να πάμε για ρακί, για φαί, και φυσικά τ΄ απογευματινό νουμπέτι. Το χρέος μας το κάναμε, «σχολιάσαμε» την επικαιρότητα, κι γι΄ αύριο έχει ο γιαραμπής. Εξ άλλου αυτό κάνουμε εδώ και δεκαετίες. Γιατί να το αλλάξουμε τώρα ?
Δεν μας αγγίζει τίποτα, δεν συμβαίνει τίποτα, και φυσικά για μας δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Εξαντλούμε με περισσή ενέργεια τα ''συναισθηματικά'' μας αποθέματα για τις μεταγραφές της τοπικής ''Π.Α.Ε'', και για το πως θα εκμαιεύσουμε το μπαγιόκο για την επόμενη "αγωνιστική" περίοδο, και φυσικά γιατί..... θα πρέπει να μας νοιάζει αν έχουν γίνει οι απαραίτητες και ''προβλεπόμενες'' συντηρήσεις, στα σχολικά κτίρια ή για τον αν θα έχουν πετρέλαιο για τον χειμώνα?
Φωνακλάδες χωρίς αιτία, και εκεί που υπάρχει αιτία μουλουμουτούμε τάχα διαμαρτυρόμενοι.
Τότε μας έφταιγε ο ''Καποδίστριας'', τώρα μας φταίει ο ''Καλλικράτης''.
Όυτε και τότε μας έννοιαξε, ούτε και τώρα μας νοιάζει.
Δεν κουνήσαμε, και δεν κουνάμε το δακτυλάκι μας, παρ' ότι δημιουργήθηκαν, δημιουργούνται, και διογκώνονται τόσα προβλήματα στον οικισμό.
Θιασώτες μιάς εξ αρχής στρεβλής κοινωνίας που παραπαίει πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Δεν μας έσωσαν, και δεν μας σώζουν τα εκατό χιλ. στρέμματα (εξ άλλου τα μισά απ' αυτά έχουν πουληθεί) αλλά ούτε και τα σαράντα χλμ. παραλιών που παραμένουν αναξιοποίητες ή έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες αμισθί, ή μέρος αυτουνών έχουν καταπατηθεί, καταστρατηγηθεί και ρημάξει (βλέπε κάμπινγκ-πρώην Ε.Ο.Τ.) απ' την εγκληματική αδιαφορία των Δημοτικών ''αρχόντων'', συμβούλων, αλλά και από την αδράνεια και ενίοτε και μαλθακότητα των συμβούλων της εκάστοτε αντιπολίτευσης. (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.
Βέβαια, στην αντίπερα όχθη αυτής της κατά τεκμήριο αδιάφορης κοινωνίας, υπάρχει μιά διαφορετική λογική, που συνέβαλλε και συμβάλλει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ότι γίνονταν και γίνεται σ' αυτόν τον κατά τα άλλα ευλογημένο τόπο, όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν κάποιοι. 'Άνθρωποι που ζυμώθηκαν με τα προβλήματα αυτού του τόπου, ανάλωσαν αρκετό από τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο, σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης πολλών εξ αυτών η επιδιώκοντας μέσα κοινωνικές πρωτοβουλίες, Δημοτικές κινήσεις και περιβαλλοντικούς συλλόγους για ποιότητα ζωής, σεβασμό στο περιβάλλον, προάσπιση και ανάδειξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα απ' την μαγάρα ενός τουρκομπαρόκ κατεστημένου.
Και φυσικά παρά τις αντιξοότητες, πολλά πράγματα καρποφόρησαν και πολλά δρομολογήθηκαν.
Εν τούτω :
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ. Με μπροστάρη την νεολαία. ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Υ.Γ Πέστε τους ότι δεν φύγαμε. Είμαστε εδώ. Και έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε.
Αντώνης Παρταλιός

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΟΧΙ στο ξεπούλημα του νερού !!!

ΟΠΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΓΙΝΕ ΕMΠΟΡΕΥMΑ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ

Η ιδιωτικοποίηση του νερού φέρνει εκτόξευση τιµών, εξώσεις, χρέη, ανεργία, διακοπές υδροδότησης ακόµη και θανάτους! Διαβάστε το πρώτο μέρος της έρευνας και δείτε τι έγινε σε Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά, Παρίσι.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που εφαρµόστηκε η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, το αποτέλεσµα ήταν υψηλό κοινωνικό κόστος, που δεν επέλυσε τα προβλήµατα λειτουργίας και υποδοµής, καθώς οι εταιρείες στοχεύουν (και τελικά αποκοµίζουν) τεράστια κέρδη. Ειδικά στο νότο, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης προωθείται ακόµη ως λύση στις επενδυτικές ανάγκες που προβάλλονται ως πρώτη προτεραιότητα. Ακριβώς αυτό που ζούµε στην Ελλάδα δηλαδή. Όταν άλλοι αποφάσισαν ότι εµείς έχουµε πρόβληµα χρέους, προτάθηκε ως άµεση προτεραιότητα εµείς να πουλήσουµε τα νερά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και αυτό είναι οι…
επενδύσεις. Ελάτε να εξετάσουµε πού οδήγησαν τέτοιου τύπου επενδύσεις άλλες χώρες που βιώνουν την εµπειρία της ιδιωτικοποίησης εδώ και χρόνια…


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 6.000 άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βουλγαρία ήταν µέρος του προγράµµατος λιτότητας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, υποσχόµενο αποτελεσµατικότητα αλλά κυρίως ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΙΣ. (Τα ίδια Παντελάκη µου, τα ίδια Παντελή µου).
Τελικά, επενδύσεις δεν έγιναν. Εγιναν όµως τα ακόλουθα, ως συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού:
● Αύξηση της τιµής του νερού τουλάχιστον 12%.
● Σκάνδαλα διαφθοράς από το 2005, για υψηλές αµοιβές. Ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος παίρνει 400.000 ευρώ το χρόνο. (Φανταστείτε πόσο θα παίρνει εδώ).
● 100άδες νοικοκυριά αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο ύδρευσης, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.
Συγκεκριµένα, χίλια νοικοκυριά αποσυνδέθηκαν µόνο το 2011 ενώ εκκρεµούν ακόµη 5.000 δικαστικές υποθέσεις ανθρώπων που δεν µπορούσαν να πληρώσουν.
● Σε 370 οικογένειες στη Σόφια, έγινε έξωση επειδή δεν µπορούσαν να πληρώσουν τις ∆ΕΚΟ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Εδωσαν σε ιδιώτες ακόµα και τα ποτάµια!

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκίνησε το 1993 υποτίθεται για την ανάπτυξη της βιοµηχανίας νερού. Το 2008 πουλήθηκε η δηµόσια Αquapor, που τότε ήταν ανάδοχος συµβολαίων σε 24 δήµους. Η νοµοθεσία άλλαξε και επέτρεψε στους ιδιώτες αναδόχους να ελέγχουν ολόκληρα υδρογραφικά διαµερίσµατα, κοίτες ποταµών, υδραυλικές υποδοµές, φράγµατα, λιµάνια αλλά και να πάρουν εξουσιοδότηση να δίνουν άδειες, να συλλέγουν φόρους, να εποπτεύουν και φυσικά… να εξασφαλίζουν κέρδη.
Οι δήµοι που είχαν προσχωρήσει στο σύστηµα αυτό και έγιναν πελάτες του group αναγκάστηκαν να αγοράζουν νερό για να διαχειρίζονται τα απόβλητα σε πολύ υψηλές τιµές. Οι αρχές επέβαλαν επίσης «µίνιµουµ κατανάλωση νερού» πολύ µεγαλύτερη από τις πραγµατικές απαιτήσεις µε αποτέλεσµα να χρεώνονται αλόγιστα οι δήµοι.
Οι εργαζόµενοι στους ιδιώτες ήρθαν αντιµέτωποι µε αυξηµένες ώρες και όγκο εργασίας, εκ περιτροπής εργασία και υποβάθµιση των εργασιακών συνθηκών.
Σήµερα, υπάρχει πίεση στις Αρχές για ιδιωτικοποίηση της Aguas de Portugal group.
Τα τρία µεγαλύτερα κόµµατα, το Σοσιαλδηµοκρατικό (PSD), το ∆ηµοκρατικό (CDS) και το Σοσιαλιστικό κόµµα (PS) ενώ το 2004 ήταν εναντίον της παράδοσης της ύδρευσης σε ιδιώτες, σήµερα, κατ’ επιταγή της τρόικας έχουν συµπεριλάβει την πώληση της Aguas de Portugal µέσα στο µνηµόνιο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πανταχού παρούσα η γαλλική Σουέζ…

Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε στα µέσα της δεκαετίας του 1980. Σήµερα, περίπου το 50% των υπηρεσιών ύδρευσης είναι σε ιδιωτικά χέρια. Το 90% των ιδιωτών ελέγχονται από την Αgbar, θυγατρική της γαλλικής Suez και από την Αqualia του FCC group που συνδέεται µε την άλλη πολυεθνική, τη Veolia.
Αυτό που έγινε απολύτως κατανοητό στους Ισπανούς (από την εµπειρία τους µε το ιδιωτικοποιηµένο νερό) είναι ότι δεν γλιτώνουν τα χρέη ό,τι και να γίνει. ∆ηλαδή, ακόµη και αν µια δηµόσια υπηρεσία πουληθεί σε ιδιώτες, τα χρέη της… τα πληρώνουν φυσικά και πάλι οι πολίτες µιας και καλούνται να καλύψουν τα επιτόκια δανεισµού του νέου αγοραστή – ιδιώτη. Τα χρέη που υπήρχαν, δεν τα πληρώνει ο νέος ιδιώτης. Απλά δεν τα πληρώνει ούτε το κράτος και τα ρίχνει στις πλάτες των πολιτών, του γνωστού υποζυγίου. Αυτό κερδίζει µια κυβέρνηση από µια ιδιωτικοποίηση. Να µετακυλήσει τα χρέη της µε έµµεσο τρόπο και πάλι στους πολίτες.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ισπανία επίσης πάσχουν από θέµατα διαφάνειας. Για παράδειγµα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης της Μαδρίτης Canal Isabel II, δεν έχουν δει το φως της δηµοσιότητας ούτε έχουν δικαιολογηθεί.

ΙΤΑΛΙΑ: 61,4% ακριβότερο το νερό σε µιά 10ετία!

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ιταλία ξεκίνησε στα µέσα της δεκαετίας του 1990. Μετά από 15 χρόνια, η νοµοθεσία υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις νερού να κατοχυρώνονται ως SpA (ανώνυµες εταιρείες) αµιγώς ιδιωτικές ή σε συνδυασµό µε δηµόσια ιδιοκτησία. Ετσι την ύδρευση την διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο το κέρδος.
Τα τιµολόγια νερού αυξήθηκαν από το 1997 ως το 2006 κατά 61,4% έναντι του πληθωρισµού που αυξήθηκε κατά 25% και της απασχόλησης που έπεσε κατά 30%.

ΜΑΡΟΚΟ: Και στην Καζαµπλάνκα η Σουέζ…

Οσο το Μαρόκο ήταν γαλλικό προτεκτοράτο, το σύστηµα ύδρευσης και αποχέτευσης το διαχειρίζονταν γαλλικές εταιρείες. Το 1956, το Μαρόκο γίνεται ανεξάρτητο κράτος και η παροχή νερού περνά στην ευθύνη δηµοτικών εταιρειών κοινής ωφέλειας. Στα µέσα της δεκαετίας του ‘90, η κυβέρνηση του Μαρόκο αποφασίζει την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης και η χρονιά σταθµός είναι το 1997 όταν η κοινοπραξία Lydec (το 35% κατέχει η γαλλική Suez) αναλαµβάνει τα νερά της Καζαµπλάνκα. Ακολούθησε και η πρωτεύουσα Ραµπάτ µε την εταιρεία Redal ενώ, την επόµενη χρονιά, η γαλλική Veolia ανέλαβε τα νερά στις πόλεις Ταγγέρη και Τετουάν. Σ’ αυτή τη δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης του νερού στην ιστορία τους, οι Μαροκινοί είδαν την τιµή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω…

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Σουέζ και στο Μπουένος Αϊρες

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκίνησε το 1993 µε το σύστηµα ύδρευσης – αποχέτευσης του Μπουένος Αϊρες να περνά στα χέρια της σηµερινής Suez.
Μετά από 4 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η πολυεθνική τηρούσε µόνο το 45% των υποχρεώσεών της όσον αφορά στις νέες συνδέσεις. Μετά από 10 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι γινόταν επεξεργασία µόνο στο 12% των λυµάτων, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα διοχετευόταν στον ποταµό Ρίο Ντε Λα Πλάτα.
Το δίκτυο επανακρατικοποιήθηκε το 2006, µετά από έντονες διαµαρτυρίες των κατοίκων που αρνιόντουσαν να πληρώσουν.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Σουέζ και στο Σίδνεϋ

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκίνησε στα µέσα της δεκαετίας του ΄90. Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε και εκεί την ύδρευση η γαλλική Suez, το νερό του Σίδνεϊ βρέθηκε µολυσµένο.

ΚΑΝΑ∆ΑΣ: «Απόρρητη πνευµατική ιδιοκτησία» το µολυσµένο νερό

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού µολύνθηκαν από το βακτήριο E coli στο Walkerton, ύστερα από τη ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ποιότητας του νερού. Η ιδιωτική εταιρεία χαρακτήρισε τα αποτελέσµατα των ελέγχων «απόρρητη πνευµατική ιδιοκτησία» και αρνήθηκε να τα κοινοποιήσει.

Παρίσι: Ανέλαβε ο δήµος, µείωσε τις τιµές, αύξησε τα έσοδα

Από το 1985 τη διαχείριση του συστήµατος ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας είχαν δύο ιδιωτικές εταιρείες (που πρωταγωνιστούν παγκοσµίως), η Veolia και η Suez. Ωστόσο το Νοέµβριο του 2008, το δηµοτικό συµβούλιο της γαλλικής πρωτεύουσας αποφάσισε να δηµιουργήσει τη δηµοτική εταιρεία Eau de Paris η οποία ανέλαβε από το 2010. Αυτή η πρωτοφανής «επανακρατικοποίηση», που αποφασίστηκε από το ∆ήµαρχο Μπετράν Ντελανοέ, απέφερε τελικά εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Τα τιµολόγια νερού µειώθηκαν κατά 8% σε σχέση µε το 2009 και παρόλα αυτά, υπήρξε και εξοικονόµηση 35 εκ. ευρώ σ’ ένα χρόνο (µε τα µειωµένα τιµολόγια). Είναι µάλιστα χαρακτηριστικό ότι δεν είχε προηγηθεί κοινωνική αντίδραση, που πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Την επανακρατικοποίηση του νερού την αποφάσισε ο ∆ήµαρχος του Παρισιού αποκλειστικά και µόνο µετά από ψύχραιµες αναλύσεις και έλεγχο στα οικονοµικά δεδοµένα. Ο άνθρωπος ερεύνησε και κατέληξε στο συµπέρασµα ότι αν το νερό ξαναπεράσει στον έλεγχο του ∆ήµου, θα είναι και καλύτερο και φθηνότερο. Τόσο απλό. Και τόσο δύσκολο να το καταλάβουν οι δικοί µας. Εκτός και αν δεν θέλουν να το καταλάβουν µε τίποτα και τους αρκεί µόνο να είναι συνεπείς… στις εντολές της τρόικας.


Read more: http://www.oparlapipas.com/2012/08/mm.html#ixzz233yfAchf

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

FLOW for love of water (2008) (ελληνικοί υπότιτλοι)




http://www.youtube.com/watch?v=9aBZP4RnMxw&feature=share


Tο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Irena Salina Flow-For Love of Water ερευνά αυτό που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ως το πιο σημαντικό πολιτικό και περιβαλλοντικό θέμα του 21ου αιώνα. Την παγκόσμια κρίση νερού. Η έρευνα της Salina εστιάζει στην πολιτική, την ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εμφάνιση διαφόρων εταιριών για έλεγχο του νερού. Αναρωτηθήκατε πότε αν "Μπορεί πραγματικά να μας ανήκει το νερό;"
Μετά την προβολή:
Για δεύτερη φορά τα γαλλικά δικαστήρια δικαίωσαν την εταιρία TV Channel ARTE, παραγωγό του βραβευμένου ντοκιμαντέρ FLOW, το οποίο περιγράφει τις καταστροφικές πρακτικές των πολυεθνικών στον τομέα του νερού, ανάμεσά τους και της Suez, η οποία σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΕΥΑΘ.

Μεγάλο πρόβλημα με το νερό

Μεγάλο πρόβλημα με το νερό της ύδρευσης αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος της Περαίας αυτήν την εποχή ....
Ακούστηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με κάποιο πομόνα ...

Πέρα από το πρόβλημα - που δεν είναι πρωτόγνωρο .... υπάρχει στην Περαία όσο μπορώ να θυμηθώ ..... - θα ήθελα να επισημάνω τη  προθυμία των υπαλλήλων της ύδρευσης να προμηθεύσουν με νερό από υδροφόρα όπου αυτό είναι δυνατόν ....