Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

στα χέρια του εισαγγελέα υπόμνημα-αναφορά σχετικά με την ποιότητα νερού στην Επανωμή



Επανωμή 19/10/2012 
 Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 
 Κοιν: 1) Υπουργείο Υγείας 
 2) Σώμα Εποπτών Περιβάλλοντος 
 3) Συνήγορο του Πολίτη (Αθήνα) 
 4) Δήμαρχο Θερμαϊκού (συνοδεύεται από επιστολή) 
 ΘΕΜΑ: Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης Επανωμής (Δήμου Θερμαϊκού) 
 Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α – Α Ν Α Φ Ο Ρ Α των : 
 1) Κατή Ευθυμία του Μιχαήλ 
 2) Χατζημανώλη Μαριάννα του Γεωργίου 
 3) Βρουλλής Χρήστος του Ιωάννου 
 4) Ταντανόζης Θάνος του Κων/νου 
 5) Τσακνάκης Νίκος του Μιχαήλ 
 Ακολουθεί συνημμένη σελίδα με άλλες 17 υπογραφές Κατοίκων όλων Επανωμής, Δήμου Θερμαϊκού 
 ΄Ολοι οι υπογράφοντες είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Επανωμής, συνδεδεμένοι με το δίκτυο ύδρευσης αρχικώς της Δ.Ε.Υ.Α. Επανωμής και στη συνέχεια (μετά τη συγχώνευση της 27/6/2011) της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού. 
Η ποιότητα του νερού που καταναλώναμε όλα αυτά τα χρόνια μας δημιουργούσε ανησυχίες και ερωτηματικά αλλά είχαμε τις διαβεβαιώσεις των υπαλλήλων περί του αντιθέτου ενώ εξάλλου το υψηλό κόστος ενός ιδιωτικού χημικού-μικροβιολογικού ελέγχου, καθιστούσε απαγορευτικό τον έλεγχο από εμάς τους ίδιους. 
 Στις 12/5/2012 ένα δημοσίευμα του enikos.gr με τίτλο «Πίνουν νερό δηλητήριο», μας αναστάτωσε. Συγκεκριμένα επικαλούνταν μικροβιολογικούς ελέγχους της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περ/κής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ, σύμφωνα με τους οποίους στο νερό των περιοχών (μεταξύ άλλων) Επανωμής, Ν. Επιβατών και Μεσημερίου του Δήμου Θερμαϊκού εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, εντεροϊοί και νιτρώδη συστατικά. Θορυβημένοι από το δημοσίευμα αυτό ξεκινήσαμε έρευνα για τη βασιμότητά του και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αιτήσεις μας προς την ΔΕΥΑΘ έμειναν αναπάντητες και ατελέσφορες, συγκεντρώσαμε τα ακόλουθα στοιχεία κατά χρονολογική σειρά έκδοσης: ..............................
(μπορείτε, αφού διαβάσετε ολόκληρο το υπόμνημα, να αφήσετε το όνομά σας στα σχόλια, που σημαίνει ότι συνυπογράφετε την αναφορά)
 Α] το από 2/11/2010 αναρτημένο στο διαδίκτυο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στο δίκτυο διανομής Περαίας είχαν εμφανιστεί παλαιότερα κόκκινα σκουλήκια. Η ΔΕΥΑ του Καποδιστριακού τότε Δήμου Θερμαϊκού είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: « Λόγω προβλήματος ποιότητας νερού που παρουσιάστηκε σε οικοδομές της οδού Γραβιάς ΄Ανω Περαίας, θα γίνουν καθαρισμοί των δεξαμενών και υπερχλωρίωση του δικτύου. Ως εκ τούτου, το νερό του ΔΔ Περαίας δεν θα είναι κατάλληλο για πόση και μαγείρεμα από σήμερα 30/8/2010 έως νεωτέρας ανακοίνωσης. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις λοιπές χρήσεις. Δείγματα νερού έχουν ληφθεί και βρίσκονται προς εξέταση στο συνεργαζόμενο εργαστήριο. Εκ της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού ». (επισυνάπτονται δημοσιεύματα)
 B] το από 30/5/2011 Δελτίο Δειγματοληψίας και Ανάλυσης Πόσιμου Νερού της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περ/κής Ενότητας Θεσσαλονίκης με ενσωματωμένες τις από 3/6/2011 μικροβιολογικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες το δείγμα νερού από Κεντρική Δεξαμενή Επανωμής (στην έξοδο), από το κατάστημα Μπίρτσιου στην Παραλία Επανωμής και από κατάστημα Τερζίδη στο Μεσημέρι Επανωμής, «ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ τους όρους της Υπ/κής Διάταξης Υ2/2600/11-7-2001, αρθρ.6 σημείο τήρησης» διότι εντοπίστηκαν μικρόβια, κωλοβακτηριοειδή Β΄, κολοβακτηρίδια Β, εντερόκοκοι. Στα ίδια Δελτία βεβαιώνεται ότι δεν βρέθηκε υπόλειμμα χλωρίου και ότι η χλωρίωση στην πηγή υδροδότησης δεν γίνεται συστηματικά αλλά έκτακτα. (επισυνάπτονται) 
 Γ] την από 27/6/2011 ( αριθμ. Πρωτ. 30/039/2199/31-5-2011) γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους με συνημμένη την εξέταση δειγμάτων, στην οποία αναγράφεται ότι το δείγμα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από το δίκτυο Παραλίας (κατάστημα Μπίρτσιου) είναι ακατάλληλο προς πόση και επιβλαβές για τη δημόσια υγεία λόγω παρουσίας νιτρικών σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από την ανώτατη προβλεπόμενη. (επισυνάπτεται) Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω κατάστημα είναι ταβέρνα-εστιατόριο («ΤΡΑΤΑ») και λειτούργησε ανελλιπώς σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2011, πλήθος δε κόσμου καθώς και οι υπογράφοντες κατ’ επανάληψη γευματίσαμε εκεί με τις οικογένειες και τους φίλους μας. 
 Δ] τις από 11/10/2011 αναλύσεις ιδιωτικού εργαστηρίου (άγνωστης προς ημάς επωνυμίας και πιστοποίησης) σύμφωνα με τις οποίες, στη Γεώτρηση «Αμαξοστάσιο» Επανωμής και στο δίκτυο των οικισμών Πάλιουρα και Παραλία-Πύργος τα νιτρικά ανέρχονται σε 41,9 53,4 και 41,7 αντίστοιχα με ανώτατο όριο συγκέντρωσης το 50. (επισυνάπτονται) 
 Ε] την 104/2-12-2011 [Πρακτ. της 12/2011 Συνεδρ.] απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού, στην οποία αναφέρεται ότι πριν από μήνες εμφανίστηκαν ζώντες σκώληκες γαιώδους προέλευσης σε βρύσες καταναλωτών του δικτύου Επανωμής, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον καθαρισμό των δεξαμενών και του δικτύου ύδρευσης και επιβάλλει την επείγουσα εκτέλεση των εν λόγω εργασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Με την ίδια αυτή απόφαση ανατέθηκε απ’ ευθείας η εκτέλεση του εξαιρετικά ευαίσθητου αυτού έργου, έναντι αμοιβής 8.400 Ευρώ στη Ευαγγελία Παπαδημητρίου, χωρίς να αιτιολογείται ή έστω να αναφέρεται ούτε η επαγγελματική ιδιότητα, ικανότητα, εμπειρία, υποδομή της εργολάβου ούτε η μέθοδος, ο τρόπος, τα μέσα και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν . Εκτός από μία αόριστη αναφορά σε «υπερχλωρίωση», για την οποία ουδεμία ανακοίνωση έλαβε χώρα για να προστατευθούμε, όπως είχε γίνει πριν από ένα έτος στην Περαία . (επισυνάπτεται) 
 ΣΤ] Ενόψει των στοιχείων αυτών, που αποδείκνυαν όχι μόνο την ακαταλληλότητα αλλά και την επικινδυνότητα του νερού (νιτρικά,σκουλήκια,κολοβακτηρίδια κλπ), ζητήσαμε από την Επιχείρηση να μας ενημερώσει για τα μέτρα που έχει λάβει. Αντί οποιασδήποτε απαντήσεως, ο Πρόεδρός της κ. Κ. Τροκάνας παραχώρησε στις 23/5/2012 ραδιοφωνική συνέντευξη στον Ρ.Σ. FM 100,6, με την οποία παρότρυνε όλους εμάς τους καταναλωτές όλης της περιοχής Δήμου Θερμαϊκού «να πίνουμε άφοβα νερό», διαβεβαιώνοντάς μας ότι «οι μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται κάθε μήνα από εξειδικευμένους επιστήμονες» και ότι «όλοι είναι σε επιφυλακή για να μπορεί να πίνει ο πολίτης άφθονο και άριστης ποιότητας νερό» (επισυνάπτονται) 
 Ζ] Οι δημόσιες αυτές δηλώσεις του κατά τον νόμον αρμοδίου οργάνου , μας καθησύχασαν και θεωρήσαμε το θέμα λήξαν. Διότι, ο κατ’ εξοχήν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της ποιότητας του νερού Πρόεδρος της Επιχείρησης που διαχειρίζεται το κοινωνικό αυτό αγαθό, δεν θα μπορούσε να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας, παροτρύνοντας 150.000 και πλέον καταναλωτές να πίνουν δηλητηριασμένο νερό. Ωστόσο, μερικές εβδομάδες αργότερα, στην ακτή «Ποταμός» Επανωμής, όπου συνέρρεαν καθημερινώς χιλιάδες κολυμβητές, είδαμε αναρτημένες ανυπόγραφες πινακίδες με την ανακοίνωση «το νερό δεν είναι πόσιμο» (επισυνάπτονται φωτο) Απευθυνθήκαμε και πάλι στην ΔΕΥΑΘ,στις 6/8/2012, για να πληροφορηθούμε τι σημαίνει «μη πόσιμο νερό» (γαιοσκώληκες; νιτρικά; μικροβιολογικά ευρήματα;) από την οποία δεν λάβαμε καμμία απάντηση. Απευθυνθήκαμε στην Δ/νση Περιβαλλοντικής Υγιεινής (εποπτεύουσα Αρχή), η οποία μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα: 
 Ότι 1) από δειγματοληψίες του 2012 προέκυψε υπέρβαση μικροβιολογικών παραμέτρων στους οικισμούς Μεσημέρι και Παραλία. 
2) υπεβλήθη σχετική έκθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα έτη 2011 και 2012 
3) η ΔΕΥΑΘ, που είχε εν τω μεταξύ ενημερωθεί, τους διαβεβαίωσε τηλεφωνικά(!!!) ότι η γεώτρηση στην Παραλία με τα νιτρικά δεν χρησιμοποιείται πλέον. 
4) διενεργήθηκε νέα δειγματοληψία για χημική ανάλυση και αναμένονται αποτελέσματα (επισυνάπτεται η ΠΥ6766/20-7-2012 απάντηση). Συνημμένα μας χορήγησαν μικροβιολογικές αναλύσεις της Ιατρικής ΑΠΘ της 13ης/7/2012, σύμφωνα με τις οποίες το νερό στο ΚΑΠΗ Μεσημερίου (σημ. όπου συγκεντρώνονται καθημερινώς δεκάδες πολίτες ) και στην Παραλία (όπου λειτουργούν δεκάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υδρεύονται εκατοντάδες οικίες) ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ, για άλλη μια φορά(!!!) τους όρους της οικείας Υπουργικής Απόφασης. (επισυνάπτονται) 
 Κατόπιν αυτών, και επειδή γεννώνται ερωτήματα συνδεόμενα άμεσα με τη δημόσια υγεία και ειδικότερα: 
-Ποια μέτρα ελήφθησαν για την εξόντωση των γαιοσκωλήκων στο δίκτυο της Επανωμής? 
-Πόσο αποτελεσματικά ήταν αυτά τα μέτρα και γιατί εξακολουθεί το νερό να εμφανίζεται μικροβιολογικά ακατάλληλο? 
-Η επαγγελματική ιδιότητα, ικανότητα, εμπειρία, τεχνική υποδομή της κ. Ευαγγελίας Παπαδημητρίου δικαιολογούσε την απ’ ευθείας ανάθεση του έργου «καθαρισμός δικτύου και δεξαμενών»? 
-Υπεβλήθησαν επιστημονικές μελέτες πριν και μετά την εκτέλεση του έργου? 
-Πότε παρεδόθη αυτό, από ποιόν παρελήφθη και με ποιο πρωτόκολλο παραλαβής? 
-Ποιες μέθοδοι εφαρμόστηκαν και ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν και γιατί δεν ενημερωθήκαμε ως καταναλωτές για την τυχόν ακαταλληλότητα του νερού κατά τη διάρκεια εφαρμογής της μεθόδου? 
-Η ΔΕΥΑΘ συνεργάζεται με πιστοποιημένο εργαστήριο για τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και με ποιόν δημόσιο διαγωνισμό επελέγη αυτό? 
-Εν όψει της παρουσίας νιτρικών σε τρία τουλάχιστον διαφορετικά σημεία του δικτύου, ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας? 
-Ενημερώθηκαν οι χρήστες για την επικινδυνότητα των νιτρικών? 
-Αφού το δίκτυο Μεσημερίου και Παραλίας εμφάνιζε μικρόβια μέχρι και τις 13 Ιουλίου 2012 και αφού το νερό που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ροφημάτων στην ακτή «Ποταμός» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν ήταν πόσιμο, γιατί ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ μας παρότρυνε «να πίνουμε άφοβα νερό»? 
 Ζ η τ ο ύ μ ε 1) Να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων ως προς τον έλεγχο της ποιότητας του νερού και να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα κατά νόμον αρμόδια όργανα 
2) Να συσχετισθεί το Υπόμνημά μας αυτό με οποιαδήποτε σχετική δικογραφία που εκκρεμεί. 
 Με τιμή Οι Αιτούντες … 
Ακολουθεί συνημμένη σελίδα με άλλες 17 υπογραφές κατοίκων όλων Επανωμής, Δήμου Θερμαϊκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου